2 Mayıs 2012 Çarşamba

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ

Irkçılık-Turancılık davası 7 Eylül 1944'ten 29 Mart 1945'e kadar süren ve Türk siyasetinin önde gelen 23 isminin ırkçılık suçlamasıyla yargılandığı davadır. Türk siyaset tarihinde önemli bir yere sahip olan dava 65 oturum sürmüştür. Dava sonucunda Alparslan Türkeş, Hüseyin Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel, Cemal Oğuz Öcal ve Zeki Velidi Togan'a çeşitli cezalar verilmiştir.
3 mayıs olayları olarak bilinen ve anılan olaylar Hüseyin Nihal Atsız'ın Sabahattin Ali tarafından açılan dava için Ankara'ya gelmesiyle başlamıştır. Bu tarihte davanın görüşüldüğü salona giremeyen milliyetçi gençler Ulus Meydanı'na doğru bir yürüyüş gerçekleştirmiştir. Bu yürüyüşte komünizm aleyhine sloganlar atan gençler dönemin başbakanı Şükrü Saraçoğlu'yla görüşmek istemişler fakat bu isteklerini gerçekleştirememişlerdir. Gençlerin bu gösterileri şiddet kullanılarak engellenmiştir. Gösteride tutuklanan üniversiteli gençlerin sayısı yaklaşık 165'tir.
Bu olaylar üzerine Alparslan Türkeş "Bunlar Milli Şef ve onun gözde Milli Eğitim Bakanına nasıl gösteri yapabiliyorlardı? O zamana kadar Milli Şef'in müsaade etmediği hiçbir gösteri yapılamazdı. Demokrasi, Eşitlik, Hürriyet, Gençlik... Bütün bunlar Türkiye'nin 1944 iktidarında hep parad palavradır. Halkın alkışları, gençlikten çıkacak "yaşa" naraları kayıtsız şartsız İnönü'nün tekelinde kalmalıdır." (Alparslan Türkeş, 1944 Milliyetçilik Olayı, Türk Federasyonu, Frankfurt.) demiştir.
3 Mayıs'ta düzenlenen gösteriye katılan gençler belirlenerek tutuklanmıştır. İsmet İnönü'nün emriyle bu kişilere hiç bir şekilde merhamet edilmemiştir. Ve bu kişilere ağır şiddet uygulanmıştır. Aynı gün mahkemenin ardından Hüseyin Nihal Atsız da gözaltına alınmıştır.
3 Mayıs'ta yaşanan olaylar, 3 Mayıs'ın ilk yıldönümü olan 1945 yılında Tophane Askeri Cezaevi'nde başta H. Nihal Atsız olmak üzere bir grup Türkçü tarafından anılmıştır. İlerleyen yıllarda da Türk Milliyetçiliği'nin bir geleneği haline gelmiş ve çeşitli törenlerle anılmaya ve Türkçülük Bayramı olarak kutlanmaya devam etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder